Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Házhozszállítás

Bankkártyás vásárlás

Bankkártyás fizetési szolgáltató: CIB Bank Zrt.

Elfogadott kártyák:

Elérhetőségek
Fulltrade.hu Kft.
+36302057100
dorogi.sandor@fulltrade.hu
1046 Budapest, Fóti út 105.
Impresszum
Facebook
Pinterest
Youtube
Blogger
Blog: Receptek és érdekességek
2018.04.04 16:52

A koffein élettani hatásai

A KOFFEIN ÉLETTANI HATÁSAI

Előző írásainkból kiderült, hogy milyen sokféle teát fogyaszthatunk, illetve milyen jótékony hatásait ismerjük a teának. Most arról szeretnénk egy kis gondolatébresztőt írni, hogy milyen szerepe és hatása van az egészségünkre a koffeinnek. Nézzük meg a koffeinről kialakult általános nézeteket, és vizsgáljuk meg kicsit bővebben a tea és kávé koffein tartalmát, illetve ezek hatásait a szervezetünkre.

 

„Megiszol velem egy kávét, vagy teát valahol?”

A randik kezdő mondata. A baráti találkozók teázókban, vagy kávézókban szerveződnek. A jó beszélgetés bárhol jólesik egy tea, vagy egy finom kávé mellett. A munkahelyen nem indul el a nap egy kávé, vagy egy illatos tea nélkül. A tárgyalások alapja a partner kávéval, vagy teával való megkínálása. Lépten-nyomon „követnek” bennünket ezek az italok. Ki sem kelünk az ágyból egy forró ital nélkül. Addig, míg fel nem töltődünk valamelyikkel, bele sem bírunk vágni az életünk nagy kihívásaiba. Sőt, továbbmegyek, még „kávéimádók” és „tea-fanok” „harca” is megfigyelhető. Rivalizálnak és konkurálnak, győzködik egymást és a másik rajongótábort a saját igazukról. Van, aki napi öt kávéig meg sem áll. Akad, aki annyira szereti a különleges teákat, hogy képes akár beutazni a nagyvilágot, hogy kipróbáljon egy-egy ínyencséget.

Ma már elmondhatjuk, hogy bővelkedünk a választékban, legyen szó kávéról, vagy teáról, mindenki megtalálhatja a maga kedvencét és adózhat is az élvezeteknek, amikor csak ráér egy finom italt elfogyasztani.

Nézzük, mi lehet az a „varázs”, mi a „titok”, ami ezeket az italokat övezi és ilyen megunhatatlan és kiiktathatatlan misztikummá emeli őket. Az egyik ilyen „alapvarázslat” a koffein. Sok, vagy kevés, van benne, vagy pont arról szeretnénk leszokni, ezek a gondolatok szinte mindennapossá váltak az életünkben. Ki milyen formában szeretné, vagy éppen nem szeretné fogyasztani, de a KOFFEIN, mint fogalom, szinte beleivódott a szótárunkba.

 

Hogyan? Mit? Mikor?

A KOFFEIN, vagy rendes polgári nevén 1,3,7-trimetil-xantin, a világon legszélesebb körben használt legális stimuláló hatóanyag. Milliók fogyasztják naponta kávé, tea, vagy üdítők formájában, ami azt jelenti, hogy világszerte a lakosság közel 80%-a napi rendszerességgel él vele. A koffein, mérsékel adagban jelentősen megnöveli a szénhidrát és a folyadékok felszívódásának sebességét. A koffein serkenti az idegrendszert is, csökkenti a fáradtságot, éberebbé tesz, megnöveli a koncentrációt, növeli a fájdalomküszöböt, ami a sportolók esetében nagy előnyt jelent.

 

Ezekekkel a tényekkel körülbelül mindenki tisztában van. Azt azonban kevesen tudják, hogy mikor kell használni, mi a helyes mennyiség, illetve, hogy mégis melyik a jobb, a kávé, vagy a tea? Lássuk hát!

 

 

Vizsgáljuk meg, hogyan használják a koffeint a sportolók

A sportolók a versenyeiken két módon hasznosíthatják a koffeint. Az egyik mód, hogy magasabb dózissal az elméjüket frissítik, ezzel segítve a fájdalom elviselését. Ez a hatás rövidebb versenyek rajtjánál, vagy hosszabb versenyek végső szakaszaiban válhat hasznossá. A másik megoldás, az alacsonyabb, de folyamatos dózis, amely a szénhidrát bevitelét segíti.

Ha edzés előtt fogyasztunk koffeint, akkor segítjük a testünket abban, hogy a zsírsavakat energiaként használja fel. Ez azt jelenti, hogy a sejtjeink több energiát nyernek, és keményebb munkára lesznek képesebbek, illetve a raktározott, lerakódott zsírok mobilizálásával fogyást is elérhetünk. Pontosabban, a koffein jóval hatásosabbá teheti a zsírégető edzéseinket, míg az izmainknak extra energiát biztosít. Fontos azonban tudnunk, hogy ha ilyen módon kívánjuk javítani edzéseink eredményeit, akkor előtte 1,5-2 hétig ne igyunk semmilyen koffeintartalmú italt! Nagyobb dózis esetében az igazi hatás a koffeinfogyasztás után 1-2 órával jelentkezik.

 

Tea vagy a kávé a jobb választás?

Ha koffeinről beszélünk, azt a teában és a kávéban is egyaránt megtaláljuk, 

mondhatnánk, hogy tulajdonképpen mindegy melyiket fogyasztjuk, koffein az koffein… de ez nem így van!

 

Jó, ha tudjuk, hogy a kávéban pörkölésnél a koffeintartalom csökken, mert a hő hatására bomlik a molekula, így az intenzíven pörkölt, markáns ízű, emiatt erőnek érzékelt kávé élénkítő hatása mérsékeltebb.

Bármilyen meglepő, „ugyanaz” a koffein másképpen hat a teában, mint a kávéban. Ez a jelenség azzal magyarázható, hogy a teafűben arányosan kevesebb koffein van, mint a kávébabban. A hatóanyag pedig a csersavhoz kötődik, így a koffeint a szervezetünk nem tudja teljes mértékben felvenni. Ugyanakkora mennyiségű koffein élénkítő hatása ezért később és enyhébben jelentkezik. Ami azonban nagyon fontos, hogy sokkal tovább tart! Vagyis, választanunk kell! Vagy egy gyorsabb felszívódású, erősebb hatású koffeint választunk, ami gyakran okozhat stresszes érzést, vagy egy egyenletesebb felszívódású, de sokkal tovább tartó TEA koffeint, ami stimulálja, egyúttal stabilan tartja a szervezetünket. Ha pedig már itt tartunk, fel is merül a következő kérdés:

Milyen hatással van a koffein a szervezetünkre?

Az az érdekesség például elmondható a koffeinről, hogy a nők szervezetében hosszabb a koffein felezési ideje, ennek következtében a hatása is.

A koffein serkenti a szívműködést, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást (egy-három órás időtartamra 5-10 százalékkal). 5-25 százalékkal fokozza az anyagcserét, kevésbé edzett, főleg sovány, vagy idős embereknél, alkalmi fogyasztás esetén. Vízhajtó tulajdonságú, ami veseereket tágító és bizonyos ionok, illetve víz visszaszívódását gátló hatásának köszönhető. A koffein fokozza a gyomornedv elválasztását. Az élénkítő hatását egy, az alvást és az agyi aktivitást elősegítő, éberséget csökkentő hormon, az adenozin, aktivitásának átmeneti gátlásán keresztül valósul meg. Az agykéregre gyakorolt hatása következtében javítja a gondolkodást. A kedvenc kávénk, vagy teánk elfogyasztását követően a koffein gyorsan, szinte pár perc alatt, teljesen felszívódik a szervezetünkben. Az élénkítő hatást körülbelül 15-30 perccel később érezzük, ami néhány óráig is eltart. Felnőttek esetében a koffein felezési ideje, vagyis az az időtartam, ami alatt a a testünk a koffein 50%-át kiüríti, számos tényezőtől függ és nagymértékben változó. Ami befolyásolhatja ezt az időtartamot, az lehet az életkor, a testtömeg, a máj állapota, vagy az, hogy milyen gyógyszereket szedünk. Egészséges felnőtt esetében ez az időtartam nagyjából 4 óra, de 2-8 óra között változhat.

 

Ajánlott mértéke és a koffeinmérgezés tünetei

Gyakran halljuk, hogy valaki napi 5-6 kávét fogyaszt rendszeresen, vagy még ennél is többet. Lehet-e a koffeint „túladagolni”, illetve mire kell vigyáznunk, ha koffeint fogyasztunk?

Mivel ma már több olyan termék van, amiről nem is gondolnánk, hogy tartalmaz koffeint, könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott napi bevitelt túlhaladó mértékben juttatjuk a szervezetünkbe.

A mérsékelt koffeinfogyasztás napi 130-300 mg-ot jelent. Koffein túladagolásról a napi 600 mg fölötti fogyasztásnál beszélhetünk. A túladagolás hányingert, émelygést, hasmenést, szédülést, gyakori vizelési ingert okoz. Okozhat függőséget is, ami a mérsékelt fogyasztás utáni megvonási tünetekkel: fejfájás, émelygés, ingerlékenység, csökkent koncentrációs készség, akár depresszióval is járhat. Ezek a tünetek az első 20-48 órában a legerősebbek, viszont eltarthatnak akár egy teljes hétig is. A koffein túladagolás emésztési, szív- és légzési zavarokat okozhat. Érdemes tehát odafigyelnünk arra, mit és hogyan, illetve milyen mennyiségben fogyasztunk koffein tartalmú italokat.

 

Megijedni azonban nincs semmi okod! A tea koffein tartalma nem árthat, sőt, az előbbiekben hosszan elemeztük jótékony hatásait a szervezetedre. Nyugodtan hátradőlhetsz hát egy csésze finom, meleg, gőzölgő teával a kezedben azzal a biztos tudattal, hogy a lehető legjobbat teszed most saját magadért!

Nézd meg prémium teaválasztékunkat, hiszen nálunk a magas minőségű Teekanne, Teekanne Premium és Mixtea termékcsaládok széles termékpalettájáról válogathatsz!

Webáruház készítés