Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Házhozszállítás

Bankkártyás vásárlás

Bankkártyás fizetési szolgáltató: CIB Bank Zrt.

Elfogadott kártyák:

Elérhetőségek
Fulltrade.hu Kft.
+36302057100
dorogi.sandor@fulltrade.hu
1046 Budapest, Fóti út 105.
Impresszum
Facebook
Pinterest
Youtube
Blogger
Blog: Receptek és érdekességek
2018.02.05 16:52

Mindent a teázásról - A teázás jótékony hatásai

A TEA JÓTÉKONY HATÁSAI

A teázás jótékony élettani hatásai

Előző bejegyzésünkben a teafajtákról és azok hatásáról írtunk nektek. Most a teázás jótékony hatásairól, és főleg a sokat emlegetett antioxidánsról szeretnénk kicsit részletesebben mesélni.

A teázás szokása az ázsiai kultúrákban évezredes hagyományokra tekint vissza, emiatt jól megfigyelhető a rendszeres teafogyasztás egészségre gyakorolt hatása ezekben a kultúrákban.
Megfigyelték, hogy bizonyos betegségek kialakulási aránya sokkal alacsonyabb ezekben az ázsiai országokban, például Japánban – ahol a férfiaknál az egyik legmagasabb a dohányosok aránya – a kialakuló tüdőrákos megbetegedések száma az egyik legalacsonyabb. Ugyanígy Kínában, ahol a zöld tea fogyasztása jelentős, sokkal alacsonyabb az epe és vesekövek kialakulásának aránya.

 

De miért is hatékony a teafogyasztás a tüdőrákkal szemben? És milyen egyéb betegségek ellen hatékony?

A különböző teafélékben természetes antioxidánsok találhatók, különböző mértékben, a tea elkészítési módjától, típusától függően (a különböző teákról ebben a bejegyzésünkben olvashatsz bővebben).

 

Mit jelent ez a sokat emlegetett jótékony hatású antioxidáns?

Az élő sejtek ATP (adenozin-trifoszfát (C10H16N5O13P3), mely az élő sejten belüli energiaátvitel legkisebb molekuláris egysége) termelő, azaz energiafelszabadító szervecsckéiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadító folyamat során természetes módon keletkeznek úgynevezett szabad gyökök. A szabad gyökök olyan atomok vagy molekulák, melyek párosítatlan elektronnal rendelkeznek, ezért rendkívül agresszívak és rövid életidejűek, hiszen nagyon gyorsan kémiai reakcióba lépnek más vegyületekkel elektronszerzés céljából. Ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják. A szabadgyökök és antioxidánsok egyensúlya a szervezetben az egészséges élettani folyamat része, akkor van probléma, ha ez az egyensúly felborul külső behatások, például stressz, egészségtelen táplálkozás, rossz életkörülmények, megbetegedés miatt. Ekkor a szabadgyökök száma megnő, és a szervezet nem képes megfelelő mennyiségben antioxidánst termelni.

Emiatt fontos szervezetünket antioxidánsok bevitelével támogatnunk.

Számos vitamin és nyomelem antioxidáns hatású, kiemelten kell megemlítenünk a C-vitamint, amit az egyik legfontosabb szervezetünkben folyamatosan pótolnunk, hiszen ezt a vitamint az emberi szervezet (a főemlősök és néhány egyéb állatfaj mellett) nem képes magának előállítani, egy az evolúció során végbement genetikai mutáció miatt. A C-vitamin közismert létfontosságú élettani hatásai mellett az antioxidáns hatása kiemelkedő. Hasonlóan fontos nyomelem a szelén, mely a szervezet antioxidáns- és immunrendszert szabályozó folyamatában vesz részt.

Na, de térjünk vissza a teákra. A teafélékben kimagasló mennyiségben találhatók antioxidáns hatású polifenol szerkezetű flavonoidok, a teafajtától függően különböző mértékben.

Ezeknek az antioxidánsoknak köszönhetően, ezek rendszeres fogyasztásával számottevően csökkenthetjük az egyes betegségek kialakulásának kockázatát.

Számos kutatást végeztek a teában található antioxidánsok és egyéb hatóanyagok jótékony hatásairól az elmúlt évtizedekben. Az amerikai National Institute of Health részletes összefoglalójában számos információt és érthető összefüggéseket olvashatunk ezekről a kutatásokról.

A kutatásban megvizsgálták a különböző szervi rákos megbetegedések, bőr-, prosztata-, tüdő- és mellrák kialakulásának kockázatát, a teafogyasztással összefüggésben a már beteg és a betegségre hajlamos, magas kockázati tényezővel rendelkező csoportoknál.

Kimutatták például, hogy az ún. laphámsejtes bőrrák kialakulásának veszélye számottevően alacsonyabb azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak fekete teát. 

A fogyasztás mértéke, a főzés módja, a tea koncentráció és a fogyasztási hőmérséklet is szerepet játszanak a bőrrák kockázatának csökkenésében. Azoknál a vizsgált embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak fekete teát és citrusfélék héját, a laphámsejtes bőrrák kialakulásának esélye sokszorta kisebb, mint azoknál, akik nem fogyasztják ezeket az antioxidáns forrásokat.

A prosztata rák kialakulásának kockázatában, és a már kialakult kezdeti stádiumos prosztata rákos betegeknél a zöld tea fogyasztását, és a betegek nagy dózisú zöld teás kezelését vizsgálták. 

Kimutatták, hogy a beviteli mennyiség arányában csökkent a prosztata rákos megbetegedés kialakulásának esélye, és a betegséggel diagnosztizált tesztcsoportnál is csökkent a PSA (prosztata specifikus antigén) szintje a rövid távú, nagy dózisú zöld tea kivonatos kezelések alatt.

A zöld tea fogyasztás a mellrák kialakulásának veszélyét is csökkenti, bizonyítja 4 különböző kutatás eredménye. Emellett a rák visszatérésének aránya alacsonyabb, a daganatmentes időszak pedig hosszabb volt azoknál a megfigyelt 1. és 2. stádiumos mellrákkal diagnosztizált betegeknél, akik több, mint napi 5 csésze zöld teát ittak.

 

A különböző rákos megbetegedések kezelésén és megelőzésén túl, bizonyítottan jó hatással van élettanilag a teafogyasztás más betegségek, egészségügyi problémák megelőzése és kezelése szempontjából is. A szív-és érrendszeri megbetegedések száma egyes kutatások szerint háromszor alacsonyabb a napi rendszerességgel teát fogyasztók között, míg a diabétesz 30%-kal kisebb eséllyel alakul ki.

 

A teafogyasztás továbbá csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, az ízületi gyulladások és a csontritkulás mértékét is, hiszen antioxidáns tartalma mellett koffein (a koffein egészségmegőrző(!) hatásairól következő bejegyzésünkben olvashatsz), kálium, kálcium és fluor tartalma is kiemelkedően jó hatással van egészségünkre, és utóbbi betegségek megelőzésében szerepet játszhat.

Ha meggyőztünk, igyál meg gyorsan egy csésze teát, ha van otthon, ha nincs, akkor pedig rendeld meg gyorsan webáruházunkban válogatott teákból, gyümölcsökből, gyógynövényekből készített magas minőségű MixteaTeekanne és Teekanne Premium teáinkat!

Kövess minket Facebook oldalunkon és ne maradj le következő, a koffein élettani hatásait elemző bejegyzésünkről sem!

Webáruház készítés