Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Házhozszállítás

Bankkártyás vásárlás

Bankkártyás fizetési szolgáltató: CIB Bank Zrt.

Elfogadott kártyák:

Elérhetőségek
Fulltrade.hu Kft.
+36302057100
dorogi.sandor@fulltrade.hu
1046 Budapest, Fóti út 105.
Impresszum
Facebook
Pinterest
Youtube
Blogger
Blog: Receptek és érdekességek
2017.12.29 12:48

Mindent a teázásról - teafajták és hatásuk

MINDENT A TEÁZÁSRÓL – TEAFAJTÁK ÉS HATÁSUK

Mára köztudott, hogy a tea fogyasztása nem csak, hogy nem káros az egészségre, hanem kifejezetten egészséges. Sokan a mai napig kételkednek ebben, pedig napjainkban is újabb és újabb kutatások igazolják a teában lévő antioxidánsok pozitív élettani hatásait.

A teázás jótékony hatásairól, a teázásról általában és a különféle teákról

Számos kultúrának szerves része a teafogyasztás, rituális jelleggel, vallási vagy társadalmi esemény részeként is fogyasztják, a japán teaceremóniáktól az angol krikett mérkőzések hivatalos teaszünetéig.

Ezeknél a kultúráknál bizonyos betegségek kisebb százalékban való előfordulása, magasabb átlag életkor, jobb általános egészségi állapot figyelhető meg. Ilyen például Japán, ahol a teázás az ősi hagyományok része, és ahol a férfiaknál az egyik legmagasabb a dohányosok aránya, mégis alacsonyabb a kialakuló tüdőrák száma, nagy valószínűséggel a kiemelkedő teafogyasztásnak köszönhetően. Ugyanígy Kínában a zöld tea fogyasztásnak köszönhetően sokkal alacsonyabb az epe és vesekövek kialakulása.

Ahhoz, hogy a teázás pozitív élettani hatásait megvizsgáljuk, nézzük meg, mit is jelent valójában a tea. 

A tea nevű ital a teacserje (Camellia sinensis) szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő főzet. Teának (plantateának) nevezzük ezen kívül a tealeveleket nem tartalmazó, más szárított növények, továbbá gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét is.

Általános tévhit, hogy a különböző „színű” teák, mint a fekete, sárga, zöld, fehér, stb. különböző teacserje félék főzetei, pedig egyedül a feldolgozási eljárás miatt különböznek. 

A különböző színű teák különféle teafajták - tévhit, valójában csak a feldolgozási folyamat más

Vannak persze különböző fajta teacserjék, például a fekete tea egyik elterjedt változata az Earl Grey, ami több különféle fekete tea keveréke, melyet a trópusi bergamottnarancs olajával ízesítenek.

Magyarországon a gyógynövény főzetek fogyasztása igen elterjedt a nagyszámú szabadban termő gyógynövények, és azok hagyományos begyűjtése és termesztése okán. Emellett nálunk még a gyümölcsteák fogyasztása kimagasló, bár ez a kategória szintén nem a szó szoros értelmében vett tea, a legtöbb esetben teafüvet nem is tartalmaz, csak szárított gyümölcsök keverékét.

A teát, antioxidáns és antibakteriális hatásai szempontjából a szó szoros értelmében vett tea szempontjából vizsgáljuk meg, egyelőre az ún. plantateákat külön választjuk.

 

 

A tea egy Ázsiából származó, a teacserje szárított leveléből vagy rügyeiből készített főzet.

A teát 6 fő csoportba sorolják a feldolgozási folyamat függvényében:

  • fekete tea
  • zöld tea
  • fehér tea
  • sárga tea
  • oolong
  • puer
  • egyéb teák: csung csa, kukicsa, rooibos

A kevésbé ismertektől haladunk a hazánkban is ismertebb teák bemutatása felé.

A csung csa, szó szerint "féreg tea" egy Kínában elterjedt gyógytea, melyet nem a tea levelekből, hanem a teacserje magjaiból készítenek. A kukicsa, másnéven Téli tea egy Japánban elterjedt teafőzet, melyet a levelek helyett a teacserje gallyaiból és a télre leszáradt régi tealevelekből készítenek.

A rooibos hivatalosan nem sorolható a teák közé, mivel nem a Camellia sinensis teacserjéből készül, mégis elterjedtsége, illetve a hagyományos értelemben vett teákhoz hasonló, egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt bekerül ebbe a listába. A Dél-Afrikában őshonos fokföldi rekettye cserje leveleiből készül, mely eredetileg vadon élő növény, mára ültetvényeken termesztik, azonban vegyszerezést nem igényel, termesztése és feldolgozása is természetes. Magas kálium, vas, kálcium és további fontos ásványi anyagtartalma, illetve kiemelkedő antioxidáns hatása miatt egyre elterjedtebb világszerte a fogyasztása. Mivel nem tartalmaz koffeint, ezért az arra érzékenyek, attól tartozókodók (akár kismamák is) fogyaszthatják. A rooibos tea a többi teával ellentétben nem okoz gyomorégést, sőt, kifejezetten ajánlják fogyasztását gyomorégés, gyomoridegesség enyhítésére.

A puer, talán az egyik legérdekesebb elkészítésű tea. A teákat általában még a tea levél leszedésének és feldolgozásának évében fogyasztanak el. A puer teát ezzel szemben akár 50 évig is érlelik. Különlegességét az érlelés során kialakuló penészréteg adja. A tea leveleket gőzöléssel és préseléssel tömbösítik, ezután hosszan, évekig tárolják, ezáltal erős, jellegzetes ízt szerez a tea. A puer teát hosszan, akár egész éjszakán át áztatják fogyasztás előtt.

A sárga tea egy nagyon kíméletes erjedésen (oxidálási folyamat, mely során a tea főbb összetvői átalakulnak, lebomlanak illetve oxidálódnak) esik át, majd nedves ruha alatt gőzölik, így a tea sárgás színezetet kap.

Az oolong, szintén kevésbé ismert itthon, de már a legtöbb boltban kapható. Félúton van a fekete és a zöld tea között, a feldolgozási folyamat során az megsodort, hervasztott tealeveleket az erjesztési, oxidációs folyamat során félúton, így mindkét teafajta pozitív tulajdonságait hordozza.

A fehér tea a teák királya, a császárok itala. A teacserje legfelsőbb, még ki nem bontakozott levélcsúcsait, teabimbóit, és közvetlen mellettük lévő legfiatalabb leveleit szüretelik le, melyek még nem oxidálódtak. Mivel érthető módon ebből viszonylag kevesebb tea lesz, kis része ez a növénynek, illetve egy évben mindössze két tavaszi napon szedhető ebben az állapotban, ezért régen csak a császárok fogyasztották, ezért a császárok itala. Elkészítési jellegzetessége, hogy nem annyira forró, mindössze 70-80°C hőmérsékletű vízzel kell elkészíteni, rövid ideig áztatva (3-5 perc). A fehér tea vérnyomáscsökkentő és koleszterincsökkentő hatásai mellett kiváló méregtelenítő hatású, illetve zsírbontó hatásával segíti a fogyást és csökkenti az éhségérzetet. A fehér teának kiemelkedő egészségmegőrző szerepe, hiszen rendkívül magas az antioxidáns tartalma, a zöld teáénak kétszerese.

 

Mit jelent az antioxidáns?

Az élő sejtek energiafelszabadító szervecskéiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadító folyamat természetes módon keletkeznek úgynevezett szabad gyökök, olyan atomok vagy molekulák, melyek párosítatlan elektronnal rendelkeznek. Ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják, megkötik ezeket a szabad gyököket. Bizonyos helyzetekben (például stressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. A szabad gyökök felelnek a test öregedéséért, ferzőzések és daganatos sejtek kialakulásáért is. Fontos tehát szervezetünket antioxidánsok bevitelével támogatnunk.

A zöld tea kathekin tartalma magas, ezért a fehér tea mellett a másik legegészségesebb teaféleA zöld tea a másik legegészségesebb teaféle, nem fermentált, nem hervasztott, kifejlett tealeveleket használnak elkészítéséhez. Egyik alap hatóanyaga a kathekin (tömegének 30-45%-a, míg a fekete teának mindössze 3-10%-a, az oolongnak pedig 8-20%-a), ami egy polifenol. A polifenolok csökkentik a szív megbetegedésének kockázatát, hatékonyak a rákos sejtek elleni harcban. Klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy a zöld tea kathekinje csökkenti a fertőzésekre való hajlamot, erősíti az immunrendszert, így hatékonyabban védekezhetünk nátha, felfázás vagy influenza ellen. A zöld tea szintén hatékony segítség a fogyókúrában, klinikai tesztek igazolják, hogy napi háromszori zöld tea fogyasztás önmagában is súlycsökkenést eredményez a benne található természetes zsírsavnak (CLA) köszönhetően, amely elősegíti a sovány izomtömeg fejlődését és az eredmény megtartását.

A fekete tea, ami valójában nem is fekete hanem sötét vörös vagy barna, a közhiedelemmel ellentétben szintén egészséges. Magyarországon is elterjedt fogyasztása, bár Európában híresen az angolok fogyasztják legnagyobb mértékben kávézás helyett. A fekete tea koffeintartalma miatt mumus, bár a többi teának is van némi koffeintartalma, bizonyosan ennek a legmagasabb. Azonban a kávénál még mindig kevesebb, illetve csersav tartalma miatt a koffein lassabban és hosszabb idő alatt fejti ki hatását, mert a koffein a csersavakhoz kötődik, ezért a szervezet csak részben és lassabban tudja azt feldolgozni. A tea csersavjai nyugtatóan hatnak a szervezet test-lelki folyamataira, az illóolajok jelentik az alapját a tea aromájának, illetve élénkítik az anyagcserét. Hasonlóképpen a zöld teához, a fekete is tartalmaz antioxidánsokat, melyek megkötik a sejtkárosító szabadgyököket. A fekete teának NINCS kedvezőtlen élettani hatása, csak a fogyasztás időpontját kell figyelembe venni koffeintartalma miatt.

Általánosságban a koffeintartalmú italokat (kávé, tea, kakaó!) ne fogyasszuk éhgyomorra, mert stimulátorként inzulinrezisztenciát és anyagcsere alulműködést okozhat.


A következő bejegyzésünkben az antioxidáns élettani hatásairól, és a teázás további jótékony hatásairól írunk bővebben. Addig is nézd meg boltunkban kapható, magas minőségű MixteaTeekanne és Teekanne Premium teáinkat!

Webáruház készítés