A teázás évtizedek óta tartó művészete
Az első falevél lehullásával kezdetét veszi a teázás időszaka. A kellemesen meleg gyümölcsös ízvilágú vagy a pikánsabb karácsonyi hangulatot megidéző fahéjas tea a legjobb választás a hűvösebb hónapokra.
Korábban a HOT Frutti forró csokoládéiról írtunk, amikben a csokoládé és a gyümölcs tökéletes kombinációt alkot. Ha érdekel a cikk, mindenképp olvasd el!
Ebben a bejegyzésben sem kanyarodunk messzire, mivel egy ízletes tea éppen olyan különlegessé tehet egy hétköznapi délutánt, mint egy bögre forró csokoládé.
A teázás története
Gondoltad volna, hogy a teázás kultúrája majdnem 5000 éves múltra tekint vissza?
A tealevelek Kínából származnak, ahol egy legendás történet szerint Shen Nong, egy kínai férfi, fedezte fel a teanövényeket, amikor egy levél beleesett a forró vízzel teli üstbe.
Kezdetben a teát az orvoslásban, gyógyításra használták. Például terápiás célokra, lázcsillapításra vagy gyomorproblémák kezelésére is alkalmazták. A teanövények termesztése és a tea előállításának technikája az évek során egyre gyorsabban fejlődött, aminek köszönhetően az ital népszerűbb lett.
A világ itala
Kína után Japánban, Koreában és Vietnámban terjedtek el a teanövények. Ahogy növekedett a tea iránti kereslet a felsorolt országokban saját teakészítési hagyomány jött létre. A japán kultúrában a matcha tea vált híressé, Koreában a hanjeungmak tea, ami egy gyógynövényekből álló ital és első sorban szaunázás közben fogyasztják. Vietnám pedig a lótuszvirág levelei áztatásával készíti el különleges italát, amit Shen Cha néven ismerhetünk.
Évekkel később az angolok és más európai országok is hozzájárultak a tea termesztéshez. Ültetvényeket hoztak létre régiókban, beleértve Indiát, Srí Lankát és Afrikát. Ennek eredményeként a tea elérhetővé vált az egész világ számára.
A mai napig a tea az egyik legnépszerűbb ital, amihez gyümölcsöket és fűszereket is hozzáadnak a még különlegesebb és gazdagabb ízvilág eléréséért. A tea fogyasztása az évszázadok során, különféle kultúrákban és földrészeken keresztül fejlődött. Azt pedig magabiztosan állíthatjuk, hogy nincs olyan ember a Földön, aki ne ismerné a teát.
Miért fogyasszunk teát?
A teáknak nagyon sok jótékony hatása van, amit most be is mutatunk.
- Antioxidáns: a teák között leginkább a zöld tea az, ami rendkívül gazdag antioxidánsokban, például a katechinben. Ez az anyag hozzájárul a sejtek károsodásának megelőzéséhez és az öregedés jeleinek csökkentésében is szerepet játszik.
- Szív- és érrendszer: a rendszeres teafogyasztás csökkentheti a szívbetegség és az érrendszeri problémák kockázatát, valamint a teában lévő antioxidánsoknak köszönhetően, segítséget nyújtanak a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében.
- Kognitív funkció: hozzájárul a mentális éberséghez és a kognitív funkciók javításához. A teában található koffein és L-teanin kombinációja stimulálja az agyat, és növeli a figyelmet.
- Emésztés: vannak olyan gyógyteák, mint például a kamillatea vagy a gyömbértea, amik segítik az emésztési problémák enyhítését is. Ide tartozik például a puffadás vagy gyomorégés.
- Immunrendszer: a teában polifenol is található, ami támogatja az immunrendszert és hozzájárul a betegségek elleni védekezéshez.
- Stresszcsökkentés: a teaivás kellemes és nyugtató élményt biztosít, mivel az L-teanin nevű aminosav nemcsak a koncentrációt növeli, hanem kifejezetten a szorongás és a stressz csökkentésére is alkalmas.
- Hidratáció: a tea fogyasztása hozzájárul a szervezet hidratáltságához is.
Miért a tea és miért ne a kávé?
Gyakori kérdés, hogy a kávé vagy a tea fogyasztása használ többet, ha a figyelem és a koncentráció erősítése a lényeg. Mind a két italnak vannak előnyei és hátrányai is, emiatt mi csak abban tudunk segíteni, hogy milyen pontokat érdemes figyelembe venni.
Kávé előnyei
A kávé a magas koffeintartalma miatt, azoknak ajánlott, akik szükségét érzik a reggeli élénkségnek. Ha a fő szempontunk az aktív és pörgős időszak, akkor ez egy remek választás lehet..
Széles ízválasztékának köszönhetően a kávé különböző pörkölési fokokon és kávébabfajtákon alapuló gazdag ízvilággal rendelkezik, ami még egy pluszpont a kávéimádók számára.
A kávézást gyakran társas tevékenységként végezzük, és sok ember számára egyfajta rituálé, ami nagyon jó szociális élményt biztosít.
Tehát, ha szükséges a korai órákban egy kis motiváció, és szereted az erőteljesebb ízeket, a kávé jó választás lehet számodra.
Tea előnyei
Az antioxidánsoknak hála, a teák, különösen a zöld teák kifejezetten jó választás, mivel támogatják sejtjeink védelmét.
Kevésbé magas koffeintartalma miatt, ideális azoknak, akik szeretnék csökkenteni a koffeinbevitelüket.
Nyugtató hatású, ami számos teafajtára érvényes, mint például a kamillateára vagy a mentateára is.
Ha inkább a változatos ízeket kedveled, illetve alacsonyabb koffeinfogyasztási módszert keresel, és értékeled a nyugtató hatású italokat, a tea a tökéletes választás.
Tippek a tökéletes tea készítéséhez
Ahhoz, hogy az amúgy is ízletes teákat még finomabbá tudd tenni, mutatunk pár trükköt, hogy elérd a legkellemesebb hatást.
Gyümölcsök és gyógynövények
Adj hozzá friss vagy szárított gyümölcsöt a teádhoz, például citromot, narancsot, vagy málnát.
Bátran kísérletezz gyógynövényekkel is, például mentalevéllel vagy kamillavirággal.
Fűszerek és szirupok
Párosítsd a teát fűszerekkel: fahéjjal, gyömbérrel vagy szegfűszeggel.
Használj természetes szirupokat, például vanília szirupot vagy a méz szirupot.
Jég és gyümölcskockák
Készíts jégkockákat gyümölcsdarabokból. A mentalevél és málna például igazán jó kombinációt nyújt a teák ízesítéséhez.
Ha érdekelnek további tartalmak vagy szeretnél venni egy igazán ízletes teát a hűvösebb napokra, a Fulltrade.hu Kft. honlapján mindent megtalálsz!