Forró csoki - energia és endorfin egy bögrében
A forró csokiban a gyerekek az édes, sima ízért rajonganak, míg a felnőttek a minőségi alapanyagok és a gazdag aromák miatt értékelik.
Korábbi bejegyzésünkben a teák világába barangoltunk el, ahol az ital történetét, a jótékony hatásait és a különleges fogyasztási trükkjeit is megismertettük.
Ebben a bejegyzésben a forró csokik és a Top csokik prémium forró csokijai kapnak helyet, valamint a cikk végén egy ízletes házi recepttel is meglepünk.
Hogyan fokozza a forró csoki az életminőséget?
A forró csoki fogyasztása nem csak a testünknek tesz jót, hanem a lelkünknek is.
A forró csokoládé a karácsonyi vásár egyik ékkövének számít a puncs és a forralt bor mellett. Az ital egyik hátránya, hogy a vércukorszintet gyorsan megemeli, majd ugyanolyan gyorsasággal le is viszi. Azt azonban kevesen tudják, hogy az italnak jótékony hatásai is vannak.
A csokoládé fogyasztásakor a szervezetünkben termelődő endorfinok, másnéven a boldogsághormonok segítenek javítani a hangulatot. Az italban lévő cukor és koffein enyhe energia lökést ad a szervezetünknek, ami felfrissít és növeli az éberséget.
A szervezetünk szerotonint is termel, ami a csokoládé iránti vágyunkat növeli. Emiatt kerülhetünk olyan szituációkba, hogy nem állunk meg egy kocka csokinál vagy egy bögre forró csokoládénál. Viszont egy bögre meleg, aromás ital tökéletes társ a hideg téli estéken, egy kellemes könyv vagy film mellett.
Miért válasszuk a Top csokik prémium forró csokit?
A Top csokik forró csokoládéja egyedülálló ízvilágot képvisel. A kiválasztott prémium forró csoki porai garantálják az igazán gazdag és intenzív csokoládé élményt.
Amikor egy bögre forró csokit kortyolgatunk, nem csak a testünk melegszik fel tőle, hanem a régi boldog emlékek is feltörnek, hála ennek a különleges italnak. De mi állhat a forró csoki tökéletességének hátterében?
A forró csoki alapanyagai között antioxidánsokat és különböző tápanyagokat találhatunk. Ezek hozzájárulnak a jobb szív- és érrendszeri egészséghez, valamint segíthetnek a stressz csökkentésében is. Az italban található flavonoidok javíthatják a vérkeringést és csökkenthetik a vérnyomást is.
Forró csokoládé alternatívák
Nagyon sokan küzdenek különféle betegségekkel és bizony vannak olyan italok és ételek, amiket nem próbálhat ki mindenki. Ne aggódj a forró csoki kedvelőinek köre nem lesz kisebb, hiszen a cukorbetegséggel vagy laktózintoleranciával küzdőknek is van megoldás.
Cukorhelyettesítők
Használjunk cukorhelyettesítőket, mint például eritritet, szteviat vagy xilitet. Ezek az édesítőszerek kevésbé vagy egyáltalán nem emelik meg a vércukorszintet, és cukormentes alternatívát nyújtanak.
Kakaópor
Válasszunk magasabb kakaótartalmú kakaóport cukormentes változatban. A természetes kakaó íze magában is ízletes, így nem szükséges a hozzáadott cukor. Ha azonban túl intenzívnek érezzük, bátran adjunk hozzá édesítőket.
Cukormentes- vagy étcsokoládé
Használjunk cukormentes csokoládét, amit apró darabokra vágva hozzáadhatunk a forró csokihoz. Ügyeljünk arra, hogy az édesítőszerrel készült csokoládét válasszuk.
Tej alternatívák
Ha a cukormentes forró csokit tejalternatívával készítjük, mint például mandulatej, kókusztej vagy szójatej, válasszunk olyan verziókat, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. Ha a hagyományos ízvilág mellett szeretnénk maradni, használhatunk laktózmentes tejet is.
Fűszerek és aromák
Adjunk hozzá plusz ízeket a forró csokihoz, amit fűszerekkel meg is tudunk oldani. Például a fahéj, a vanília vagy a szerecsendió nagyon jól passzolnak a csokoládéhoz. Ezek az összetevők fokozhatják az édesség érzetét anélkül, hogy cukrot adnánk hozzá.
Tejszínhab helyettesítők
A cukormentes tejszínhab is elérhető több változatban, ami nagyszerűen illik a cukormentes forró csoki tetejére.
Házi forró csoki
Az adventi vásáron vagy a boltok polcain vásárolt forró csokoládé is finom, de a házi forró csokinak párja nincsen. Most egy cukormentes otthon is elkészíthető forró italt mutatunk be. Próbáld ki te is!
Hozzávalók
2 evőkanál cukormentes kakaópor
1-2 evőkanál édesítőszer
2.5 dl tej vagy tej alternatíva (mandulatej, kókusztej stb.)
1/2 teáskanál vanília kivonat
Csipetnyi só
Cukormentes tejszínhab a tetejére
Cukormentes csokoládé darabok, díszítő elemek a tetejére
Elkészítés
Egy kis lábosban keverd össze a cukormentes kakaóport, édesítőt és a csipetnyi sót.
Lassan önts hozzá a tejet vagy tej alternatívát, és folyamatos keverés mellett ügyelj arra, hogy ne legyenek csomók.
Melegítsd fel közepes lángon, de ne hagyd, hogy forrjon! Add hozzá a vanília kivonatot, majd keverd addig, amíg az alapanyagok jól össze nem olvadnak.
Amikor az ital kellően felmelegedett, vedd le a tűzről, majd öntsd bele a kedvenc karácsonyi bögrédbe.
Díszítsd cukormentes tejszínhabbal és csokoládé darabokkal a tetejét.
Kóstold meg, és ízlésed szerint állítsd be az édesítő vagy kakaó mennyiségét.
Ha érdekelnek hasonló tartalmak, vagy szeretnél kipróbálni 1-2 különleges forró csokit, a Fulltrade.hu Kft. honlapján minden a rendelkezésedre áll.